Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Πως έγινε η Απαγωγή του Αλεξάντερ Βίννικ από την αστυνομία”

Ζωή Κωνσταντοπούλου: " Πως έγινε η Απαγωγή του Αλεξάντερ Βίννικ από την αστυνομία"

Η συνήγορος  του Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίννικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε σοβαρότατες καταγγελίες που αφορούν τις άθλιες συνθήκες κράτησης του πελάτη της, καθώς και για την “απαγωγή” του από την αστυνομία στο Νοσοκομείο Αττικόν όπου νοσηλευόταν κάνοντας απεργία πείνας.

Απαγωγή”  του Mr Bitcoin από την αστυνομία καταγγέλλει η  Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ειδικότερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP τόνισε. «Είναι μέρες Γκουαντάναμο» , προσθέτοντας ότι η επικοινωνίας της μαζί του είναι αδύνατη από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ δεν γνωρίζει που βρίσκεται αυτή την στιγμή ο πελάτης της και δεν έχει ακόμα στα χέρια της την τελευταία απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της κ.Κωνσταντοπούλου, ο Βίννικ εκδόθηκε εν κρυπτώ στη Γαλλία και βρίσκεται αυτήν την ώρα σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Συνεχής κράτηση επί διόμισυ χρόνια, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικής τάξης, Δικαίου και, κυρίως, κατά παραβίαση όλων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δικαστήρια που επί διόμισυ χρόνια κρίνουν εαυτά αναρμόδια ή πιάνονται από λεπτομέρειες για να μην αποφασίσουν, ενώ ο Αλεξάντερ Βίννικ σαπίζει στη φυλακή..

Καμία απάντηση στα διαρκή αιτήματά του να δει τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Άρνηση συμμετοχής και, κατόπιν, παροχής χρόνου στον δεύτερο εκ των συνηγόρων του, Νίκο Κωνσταντόπουλο, για να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Κατασκευή αποφάσεων από άδηλα κέντρα, που αποδίδονται σε υπουργό Δικαιοσύνης – για να πει ο ίδιος ότι ποτέ του δεν έχει εκδόσει την περί ου ο λόγος απόφαση. Και κατόπιν, εξαφάνιση της απόφασης.

Δηλώσεις Δένδια στον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαυρώφ, που ακυρώνονται από τον ίδιο τον έλληνα υπουργό, χωρίς καμμία αιτιολόγηση («Μας κοροϊδέψατε», θα πουν οι Ρώσοι).

«Με εντολή Χρυσοχοϊδη» μες σε μια μέρα η πολιτική για τα τηλεφωνήματα του κρατούμενου άλλαξε τέσσερις φορές. Βασανιστήριο για έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην 31η μέρα της τρίτης του απεργίας πείνας – με βλάβες μη αναστρέψιμες ήδη στον οργανισμό του από την πρώτη και μεγαλύτερη. Σε ανθρώπινο επίπεδο, και μόνον η απαγόρευση να μιλά με την καρκινοπαθή σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά του, στη Ρωσία, αποτελεί κτηνωδία.

Ήδη, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της για τον ΟΗΕ και το ειδικό όργανό του κατά της αυθαίρετης κράτησης. Ήδη, δε χρειάζεται καν να επαναλάβουμε για τι κατηγορείται ο συγκεκριμένος άνθρωπος: Για τίποτε, στην Ελλάδα.

Νωρίς το απόγευμα, διέρρευσε στα ΜΜΕ, μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου. Ένα από τα προβλήματα είναι ότι η συνήγορός του καταγγέλλει ότι έμαθε για την απόφαση από τα ΜΜΕ και δεν έχει πρόσβαση σε αυτή.

«Κοιτάξτε αυτό που βρίσκεται εν εξελίξει είναι ντροπιαστικό για την χώρα μας. Πήραν τον Αλεξάντερ αστυνομικοί με απειλές και φωνές στους γιατρούς να εκδώσουν άμεσα εξιτήριο ότι εντέλονται να τον παραδώσουν. Αυτό έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε καν γραφτεί δεν ήταν έτοιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είναι από μόνη της εκτελεστή ούτως ή άλλως. Αυτή τη στιγμή εγώ έχω αποδειχθεί πραγματικά σε έναν αγώνα να βρω πού βρίσκεται ο Αλεξάντερ. Ήρθα στο αεροδρόμιο και έχω την ενημέρωση ότι δεν είναι σε καμία, δεν μπήκε σε καμία από τις πτήσεις τις προγραμματισμένες. Την πτήση των 4.15 δηλαδή που ήταν και η μοναδική που θα μπορούσε να έχει προλάβει, δεν μπήκε. Εδώ προκύπτει ότι υπάρχει ένας επυπόγειος εξωδιαδικαστικός και παραδικαστικός συντονισμός μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των αρμοδίων αρχών, υπάρχει ακραία παραβίαση δικαιωμάτων. Εγώ έχω να μιλήσω με τον Αλεξάντερ από εχθές το βράδυ. Έχει εμποδιστεί η επικοινωνία του μαζί μου, ενώ γνωρίζω, γιατί του είχα ζητήσει να με παίρνει τηλέφωνο, γνωρίζω ότι ο ίδιος ζήτησε να κάνει τηλέφωνα» περίεγραψε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο ξεκίνημα της παρέμβασής της, προσθέτοντας ότι «θεωρώ πραγματικά ότι έχουμε περάσει σε ένα πεδίο όπου δεν υπάρχει συντεταγμένη πολιτεία στην χώρα, δεν υπάρχει συντεταγμένη δικαιοσύνη στην χώρα. Όλα είναι δυστυχώς σε ένα πλαίσιο υποτέλειας, υποδούλωσης και ακραίας περιφρόνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

Ακολουθεί η συνέντευξη:

– Τώρα δεν ξέρετε πού είναι δηλαδή; Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

Δεν ξέρω. Όχι δεν ξέρω πού είναι. Ο κύριος Τσιάρας δεν σηκώνει το τηλέφωνό του, ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ξέρω όμως ότι δεν πήρε στα χέρια του την απόφαση πριν τις 5 η ώρα, διότι εγώ ήμουν μπροστά στο γραφείο όταν ήρθε ο υπάλληλος του υπουργείου για να την παραλάβει, ο οποίος έφυγε από το υπουργείο 16:38. Ό,τι έχουν κάνει πριν από αυτή την ώρα, αλλά και τώρα είναι παράνομο. Είναι πραγματικά μέρες Γκουαντάναμο αυτές που ζούμε και αυτό το προηγούμενο που γράφτηκε είναι ό,τι
χειρότερο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων. Δηλώνω ότι είμαι πάρα πολυ ανήσυχη για τον εντολέα μου. Πάρα πολύ ανήσυχη γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που αγνοώ πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή και καλώ τους υπευθύνους να πάρουν θέση και να ανακοινώσουν τι έχουν κάνει και πώς.

– Να υπενθυμίσουμε για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει το θέμα, μολονότι έχουμε ασχοληθεί, η κυρία Κωνσταντοπούλου μιλάει ως συνήγορος του Βίννικ, οπότε γενικά έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρει πού βρίσκεται ο άνθρωπος…. Αλλά πριν πάμε στις σοβαρές καταγγελίες για το δικαστικό κομμάτι γιατί η είδηση ήδη παίζει σε ΜΜΕ, ως ένα non-paper εγώ το είδα με μικρές αλλαγές. Όταν λέτε δεν είναι άμεσα εκτελεστή η απόφαση τους ΣΤΕ η σημερινή;

Δεν μπορεί να εκτελεστεί η από μόνη της η απόφαση η σημερινή. Έπρεπε να γίνουν άλλες διαδικασίες, να αρθεί η αναστολή εκτέλεσης, να γίνει διαβίβαση στον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης παρακαλώ, γιατί αυτός είναι υπεύθυνος. Θα έπρεπε δηλαδή να έχει γίνει μεταγωγή και παράδοση του Αλεξάντερ στη Θεσσαλονίκη. Δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή πραγματικά που βρίσκεται ο άνθρωπος και καλώ τους υπευθύνους να πουν πού βρίσκεται και με ποια διαδικασία. Δεν θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων σήμερα εντός της ημέρας, ο άνθρωπος να έχει φύγει από την χώρα. Είναι συνθήκες απαγωγής. Δεν είναι συνθήκες ούτε εκτέλεσης απόφασης έκδοσης, ούτε λειτουργίας συντεταγμένης πολιτείας.

– Δεν έχετε καμιά απάντηση σ’αυτά που μας λέτε τώρα;

Καμία απάντηση. Κρύβονται. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν σηκώνει το τηλέφωνό του. Του έχω στείλει και γραπτό μήνυμα στο οποίο του λέω ότι γνωρίζω και έχω στα χέρια μου τη βεβαίωση. Μην προσπαθήσουν να κάνουν και άλλα πράγματα. Έχω στα χέρια μου τη βεβαίωση ότι ο εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν έχει πάρει στα χέρια του το αντίγραφο μέχρι της 4 η ώρα και έχω ιδία γνώση ότι το παρέλαβε 16:38 γιατί ήμουν παρούσα.

– Να θυμίσουμε ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο που βρίσκεται εδώ και πάνω από έναν μήνα σε απεργία πείνας, για τρίτη φορά κατά την κράτησή του μάλιστα

Είναι 35η μέρα σε απεργία πείνας. Είναι ένας πολύ εξασθενημένος οργανισμός, οι γιατροί είχαν και έχουν εκφράσει εγγράφως την ανησυχίας τους, αυτό το οποίο μου περιγράφεται από τους θεράποντες ότι συνέβη στο νοσοκομείο είναι αδιανόητο. Μπήκανε δηλαδή αστυνομικοί με φωνές «παραδώστε τον, τελειώνετε», αυτές οι πιέσεις σε γιατρούς είναι αδιανόητες και από εκεί και πέρα κυρίως είναι αδιανόητο, ο άνθρωπος αυτός έχει εμποδιστεί να μιλήσει μαζί μου, να μ’ ενημερώσει, να έχει αποκλειστεί η επικοινωνία μας. Tο χειρότερο δυστυχώς είναι ότι αυτό το ετοιμάζανε εδώ και μέρες το προετοιμάζανε, παρά τις διαμαρτυρίες μου πραγματικά κανείς δεν συγκινήθηκε.

Ευχαριστώ πάρα πολύ που εσείς ενδιαφερθήκατε και το καλύψατε, διότι έπεσε και ένα φοβερό σιωπητήριο από τα μέσα ενημέρωσης και βέβαια θέλω να πω επειδή είδα να δημοσιεύεται η απόφαση τρεις παρα είκοσι από μία συγκεκριμένη δικαστική συντάκτρια, θέλω να πω και να διαβεβαιώσω, ότι η απόφαση δεν ήταν προσβάσιμη καν, ούτε σε εμένα, πριν τις τρεισήμισι. Επισήμως καθαρογραμμένη ήταν στις τέσσερις. Επομένως οι συντάκτες που είχαν την απόφαση που δεν είχαν οι διάδικοι θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να εξηγήσουνε. Τι είδους μηχανισμοί είναι αυτοί που λειτουργούν με τηλέφωνα και με υπόγειες διαδικασίες στην πλάτη ενός ανθρώπου και στην πλάτη της δημοκρατίας.

– Να το εξηγήσουν οι δικαστικοί. Γιατί, δημοσιογράφοι είμαστε και εμείς και οι δημοσιογράφοι έχουν τις πηγές τους. Το θέμα είναι η πηγή που προτιμάει πρώτα να το βγάλει στα ΜΜΕ και μετά να το δώσει στη συνήγορο.

Ακριβώς. Και γιατί κάποιος επισπεύδει, κάποιοι μηχανισμοί επισπεύδουν την εκτέλεση, μπλοκάροντας τις ενέργειες συνηγόρων, διότι εγώ αν δεν έχω στα χέρια μου την απόφαση, αυτά που θα κάνω όταν την έχω δεν μπορώ να τα κάνω. Παρόλα αυτά σας ενημερώνω ότι εμείς κάναμε σήμερα και αίτηση αναστολής εκ μέρους των παιδιών του Αλεξάντερ ακριβώς για να προλάβουμε τα χειρότερα και είναι υπεύθυνοι όλοι αυτοί οι οποίοι φρόντισαν άρον άρον για την εκτέλεση της απόφασης. Δεν γνωρίζω, ξαναλέω, πού είναι ο Αλεξάντερ και περιμένω ενημέρωση επίσημη και περιμένω να αναλάβει κάποιος την ευθύνη του για αυτήν την απαγωγή. Διότι δεν είναι σε καμία περίπτωση νόμιμη εκτέλεση αποφάσεως αυτή.

Διαβάστε περισσότερα