in , ,

Βεντούζες: Πόσο αποτελεσματικό είναι το γιατροσόφι της γιαγιάς

Οι βεντούζες είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιούμε στο κρυολόγημα και βασίζεται στην εφαρμογή ποτηριών με θερμότητα στο δέρμα
Οι βεντούζες είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιούμε στο κρυολόγημα και βασίζεται στην εφαρμογή ποτηριών με θερμότητα στο δέρμα

Οι βεντούζες είναι μια πανάρχαια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιούμε στο κρυολόγημα και βασίζεται στην εφαρμογή ποτηριών με θερμότητα στο δέρμα.Οι πρώτες αναφορές στη συγκεκριμένη μέθοδο υπάρχουν στα κείμενα του Ιπποκράτη.

Στον κλινικό του κατάλογο, ο Ιπποκράτης συνιστά τις βεντούζες, μεταξύ άλλων, για την αντιμετώπιση της στηθάγχης και των διαταραχών του εμμηνορυσιακού κύκλου.

Ο Ιπποκράτης προτείνει οι βεντούζες να είναι μικρές σε διάμετρο, κωνικές σε σχήμα και ελαφρές, ακόμη και αν η ασθένεια για την οποία προορίζονται βρίσκεται βαθιά.

Τον 19ο αιώνα οι βεντούζες δέχτηκαν σκληρή κριτική από την ιατρική κοινότητα, τις τελευταίες δεκαετίες όμως έχουν ξανα ανακαλυφθεί οι θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Στην Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδομένες, ειδικά στα χωριά, ως βασικός τρόπος αντιμετώπισης του κρυολογήματος και της γρίπης.

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι αν π.χ. «σου κόψει βεντούζες η γιαγιά, θα γίνεις περδίκι».

Ο κλασικός τρόπος που εφαρμόζονται οι βεντούζες είναι με μικρά ή μεγάλα ποτήρια τα οποία θερμαίνονται με ένα φλεγόμενο πιρούνι στο οποίο έχει τοποθετηθεί βαμβάκι με οινόπνευμα (σαν στουπί).

Διαβάστε ακόμα:  Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες Προβλέψεις Ζωδίων 17-23 Ιουνίου 2019

Αμέσως τοποθετούνται πάνω στο δέρμα, συνήθως στην πλάτη, με αποτέλεσμα το δέρμα να φουσκώνει.

Αφού μείνουν για λίγα δευτερόλεπτα, αφαιρούνται και στη συνέχεια γίνεται μασάζ με οινόπνευμα ή αλοιφή τύπου βιξ.

Πριν γίνει η εφαρμογή, το δέρμα πρέπει να έχει αλειφθεί με λάδι για είναι ομαλή η κίνηση.

Η αναρρόφηση που γίνεται με τα ποτήρια διεγείρει τη ροήκυρίως του αίματος και της λέμφου, στην περιοχή όπου εφαρμόζεται.

Με τον τρόπο αυτό κινητοποιείται το αίμα και η λέμφος σε επίπεδο δέρματος και μυϊκού ιστού τόσο στην περιοχή εφαρμογής της βεντούζας όσο και στις γειτονικές περιοχές απ’ όπου αναρροφώνται.

Αποτέλεσμα αυτού είναι η βελτίωση της αιμάτωσης και της οξυγόνωσης των τοπικών ιστών. Με βάση αυτή την αρχή, οι βεντούζες χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση καταπονημένων μυών.

Συνοπτικά, λέγεται ότι οι βεντούζες έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα γιατί:

– βελτιώνουν την ελεύθερη ροή του αίματος,

– αφαιρούν τις τοξίνες από τον οργανισμό,

– μειώνουν το οίδημα και τον πόνο,

Διαβάστε ακόμα:  Κλάμα στο Survivor: «Θα φάω εγώ γιατί η Κωνσταντίνα θέλει να χάσει ακόμα κιλά» – Δείτε τι ακολούθησε

– λύνουν συμφύσεις,

– ανακουφίζουν από ρευματικούς ή αρθριτικούς πόνους,

– ανακουφίζουν το αναπνευστικό, ειδικά όταν υπάρχει βήχας, άσθμα και κρύωμα,

– ανακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου.

Οι βεντούζες αντενδείκνυνται αν υπάρχει υψηλός πυρετός, έντονες κράμπες, αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, έλκη σε περιοχές με πολύ λεπτή επιδερμίδα, στους μαστούς, στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης κατά την εγκυμοσύνη, πάνω από την καρδιά, πάνω από βασικά αιμοφόρα αγγεία, σε ανθρώπους ιδιαίτερα ευαίσθητους σε αιματώματα, σε περιοχές που ακόμη είναι ορατά σημάδια από προηγούμενες βεντούζες κ.ά.

Προσοχή: Μην επιχειρήσετε να κάνετε βεντούζες σε κάποιον αν δεν ξέρετε πως γίνεται ή να δεχθείτε να σας το κάνει κάποιος που δεν εμπιστεύεστε, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, τόσο από τη διαδικασία, όσο και από την κακή χρήση των εύφλεκτων υλικών που απαιτούνται.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

 

Διαβάστε την συνέχεια εδώ
Ειρήνη Καζαριάν Η ανάρτηση που την έκαψε

Ειρήνη Καζαριάν: Η ανάρτηση που την έκαψε. «Το ότι σου πήρα πίπ@ δεν σημαίνει…»

Τι δήλωσε ο πατέρας που δολοφόνησε την κόρη του, Αγγελική Πέτρου, στην Κέρκυρα;

Αγγελική Πέτρου, δολοφονία Κέρκυρα: Εικόνες σοκ. Δήλωση πατέρα – «Την σκότωσα με…» [φωτο, video]