Ρωσικός χάρτης αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Συρία

Το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία άφησε ανοιχτό ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνοντας ότι όλα τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν φύγει από την πόλη Μάνμπιτζ διευκρινίζοντας ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ελέγχουν τον εναέριο χώρο στη βορειοανατολική Συρία.

Εξάλλου, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθεί μια εκεχειρία δια της διπλωματικής οδού.

Κι ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν το κενό αυτό φαίνεται πως επιχειρεί να καλύψει η Ρωσία αναπτύσσοντας στρατεύματα έξω από τη Μάνμπιτζ προκειμένου να κάνουν περιπολίες στην περιοχή που χωρίζει τις θέσεις των τουρκικών και συριακών στρατευμάτων, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις μάχες μεταξύ των στρατευμάτων της συριακής κυβέρνησης και των τουρκικών δυνάμεων. Η Ρωσία δεν θα το επιτρέψει», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο απεσταλμένος της Μόσχας στη Συρία.

Το υπουργείο ανήρτησε επίσης στην ιστοσελίδα του χάρτη για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και συγκεκριμένα για τα εδάφη που ελέγχουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Οπως φαίνεται και από τον χάρτη υπό τον έλεγχό τους έχει τεθεί η πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα και σειρά γεφυρών στον Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει ότι υπό τον πλήρη έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων περιήλθαν η πόλη Μανμπίτζ και οι γύρω κατοικημένες περιοχές, όπως και ότι οι ΗΠΑ απέσυραν τα στρατεύματα τους από τις βάσεις που είχαν στην πόλη αυτή.

Σημειώνεται ότι την πρώτη εβδομάδα της τουρκικής εισβολής, έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 154 μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, 128 φιλοτούρκοι μαχητές και τουλάχιστον 69 πολίτες. Η Τουρκία αναφέρει ότι έξι στρατιώτες της έχουν σκοτωθεί καθώς και τουλάχιστον 20 Τούρκοι πολίτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ