in , ,

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μακριά από τους σκύλους τα γλυκά! Γιατί τα χαριτωμένα τετράποδα δεν πρέπει ποτέ να φάνε σοκολάτα;

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μακριά από τους σκύλους τα γλυκά! Γιατί τα χαριτωμένα τετράποδα δεν πρέπει ποτέ να φάνε σοκολάτα;
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μακριά από τους σκύλους τα γλυκά! Γιατί τα χαριτωμένα τετράποδα δεν πρέπει ποτέ να φάνε σοκολάτα;

Σε κάθε σπίτι, ενδέχεται – ιδιαίτερα σ’ αυτά όπου μένουν παιδιά – να υπάρχει και σοκολάτα. Αν στο ίδιο σπίτι υπάρχουν και σκύλοι τότε είναι σημαντικό να διαβάσετε τις επόμενες γραμμές γιατί η άγνοια σκοτώνει. Η σοκολάτα προέρχεται από την επεξεργασία των καρπών του Theobroma cacao.

Tα τοξικά συστατικά, για τα κατοικίδια, που περιέχει είναι η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη. Το κύριο τοξικό συστατικό είναι η θεοβρωμίνη επειδή περιέχεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από την καφεΐνη, αλλά και η τελευταία συμμετέχει στην εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων.

Η εμφάνιση συμπτωμάτων τοξίκωσης, που ποικίλουν από απλή γαστρεντερίτιδα μέχρι κώμα και θάνατο, εξαρτάται από την ποσότητα της σοκολάτας που καταναλώθηκε σε συνάρτηση με το βάρος του σκύλου.

Όσο πιο μεγάλη περιεκτικότητα θεοβρωμίνης περιέχει η σοκολάτα και όσο πιο μικρό το σωματικό βάρος του σκύλου τότε αυξάνει η πιθανότητα τοξίκωσης. Από τις σοκολάτες του εμπορίου η πιο αθώα θεωρείται η σοκολάτα γάλακτος, ακολουθεί η λευκή, η μαύρη και πιο ‘σκληρή’ θεωρείται η μαγειρική σοκολάτα. Τα μικρόσωμα σκυλιά είναι τα πιο ευαίσθητα.

Διαβάστε ακόμα:  Δολοφονία Γιάννη Μακρή: Στα χέρια των αρχών ο αδερφός του εκτελεστή! Αυτό ήταν το ΚΙΝΗΤΡΟ-photo

Επειδή μερικά σκυλάκια καταναλώνουν τη σοκολάτα με το περιτύλιγμα (χαρτί ή αλουμίνιο) είναι συνήθως τυχερά και αποφεύγουν τα σοβαρά συμπτώματα επειδή μέρος της σοκολάτας καλύπτεται από το περιτύλιγμα και δεν υφίσταται πέψη και απορρόφηση. Τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά όταν από άγνοια ο ιδιοκτήτης ή τα μικρά παιδιά προσφέρουν στο κατοικίδιό τους σοκολάτα. Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ενώ οι γάτες προστατεύονται από το γεγονός ότι στερούνται τη γεύση του γλυκού και στην πλειοψηφία τους την αποφεύγουν.

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας καταναλώσει σοκολάτα προσπαθήστε να υπολογίσετε πόσα γραμμάρια σοκολάτας έφαγε και τι τύπου. Χρησιμοποιείστε το μετρητή επικινδυνότητας εμφάνισης συμπτωμάτων τοξίκωσης που μπορείτε να βρείτε εδώ και σε κάθε περίπτωση καλέστε τον κτηνίατρό σας ακόμα και αν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να κατανοήσετε τον μετρητή. Σε καμία περίπτωση ο μετρητής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να δείτε τα ασφαλή όρια κατανάλωσης σοκολάτας για το σκύλο σας για να μπορείτε να του δίνεται.

Διαβάστε ακόμα:  DIY: Δέκα ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΙ τρόποι να χρησιμοποιήσετε τα μανταλάκια!

Η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη προκαλούν διέγερση του κεντρικού νευρικού συστήματος, διούρηση και ταχυκαρδία.

Συμπτώματα τοξίκωσης παρατηρούνται συνήθως 6-12 ώρες μετά την κατανάλωση. Πρώιμα συμπτώματα είναι η ανησυχία, αύξηση της κατανάλωσης νερού (πολυδιψία), εμετός και διάρροια. Σε σοβαρότερα περιστατικά παρατηρείται έντονη ανησυχία, αταξία, τρέμουλο και επιληπτικές κρίσεις. Καθώς τα συμπτώματα επιδεινώνονται παρατηρείται ταχυκαρδία, αρρυθμίες, γρήγορη αναπνοή, κυάνωση, υπέρταση, αύξηση θερμοκρασίας σώματος και αργότερα υπόταση, βραδυκαρδία, κώμα και θάνατος.

Ακόμα και αν η δόση που καταναλώθηκε δεν προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα τοξίκωσης η υψηλή περιεκτικότητα της σοκολάτας σε λίπος μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη φλεγμονή. Αντίδοτο δεν υπάρχει και η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στο σκύλο μας δεν δίνουμε σοκολάτες ή γλυκά που να την περιέχουν και αν καταναλώσει κάτι τέτοιο καλούμε το συντομότερο δυνατό τον κτηνίατρο μας.

Η έγκαιρη προσκόμιση στον κτηνίατρο σε ζώα που έχουν καταναλώσει υψηλή δόση και η πλύση στομάχου είναι συνήθως σωστικές.

Η όψιμη προσκόμιση με την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων συνεπάγεται την νοσηλεία και σταθεροποίηση του ζώου.

Διαβάστε ακόμα:  Πήρε αυτόν τον παλιό μεταλλικό κουβά και κατασκεύασε κάτι που θαυμάζουν όλοι!

Πηγή: invitromagazine

Διαβάστε την συνέχεια εδώ
Ανατροπές και Ρήξεις φέρνει στα Ζώδια το Τετράγωνο Άρη με Ουρανό στις 11/7

Ανατροπές και Ρήξεις φέρνει στα Ζώδια το Τετράγωνο Άρη με Ουρανό στις 11/7

Σε κατάσταση ΣΟΚ η Πηγή Δεβετζή: Αυτοκτόνησε ο αγαπημένος της...

Σε κατάσταση ΣΟΚ η Πηγή Δεβετζή: Αυτοκτόνησε ο αγαπημένος της…