Παππάς: Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ σημαίνει αποχώρηση του Δημοσίου από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τα ΕΛΠΕ ζητεί ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Παππάς επικαλείται δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, καθώς και «δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ είναι στα άμεσα σχέδια της Ν.Δ.».

«Τα ΕΛΠΕ είναι πλέον κερδοφόρα. Από τις ζημίες των 200 εκατ. ευρώ πριν από το 2015, πέρασαν στα κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων, καμία υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να υφίσταται» αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «με γνωστές τις αναλύσεις για σημαντικά κοιτάσματα στη χώρα, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ σημαίνει αποχώρηση του δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Παππάς ζητεί από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «αν σχεδιάζεται η πώληση του συνόλου των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛΠΕ, απεμπολώντας έτσι όλα του τα δικαιώματα, όταν παγκοσμίως οι χώρες σε αντίστοιχες εταιρείες διατηρούν τον δημόσιο έλεγχο», καθώς και αν προτίθεται η Ν.Δ. να πωλήσει μαζί και την εταιρεία έρευνας υδρογονανθράκων.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΛΠΕ, ΠΑΠΠΑΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΑΠΟΧΩΤΗΣΗ