in , ,

Όζοι στο θυρεοειδή – Τι πρέπει να προσέχουμε

ΟΖΟΣ ΘΥΡΟΕΙΔΗ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ; Μια πολύ σημαντική ενημέρωση από τον Διακεκριμένο επιστήμονα και χειρούργο Dr Σταύρο Τσιριγωτάκη για τους όζους του θυροειδούς.

«Η πλημμελής αξιολόγηση, οι περιττές εξετάσεις ή μια άσκοπη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σε βάλουν σε περιπέτειες. Σε όλους τους τομείς, η εξειδίκευση μπορεί να σου προσφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα.»

Τι είναι όζος του θυρεοειδούς;

Σκεφτείτε τον όζο ως μια «μάζα» ή «εξόγκωμα» σε ένα φυσιολογικό αδένα, μια δομή δηλαδή που δε θα έπρεπε να υπάρχει. Η μορφολογία του δύναται να είναι κυστική, συμπαγής ή κυστική με συμπαγή στοιχεία, ενώ τα όριά του μπορεί να είναι σαφή ή ασαφή. Επίσης, το μέγεθός του μπορεί να κυμαίνεται από ολίγα χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.

Προκαλεί συμπτώματα;

Oi ασθενείς με θυρεοειδικό όζο είναι συνήθως ασυμπτωματικοί. Μάλιστα, πολλές φορές δεν υπάρχει καν διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς, όπως αυτή εκφράζεται από τα επίπεδα της θυρορμόνης (TSH) στο αίμα.

Όταν το μέγεθος του όζου είναι μεγάλο μπορεί να συμπιέσει τις γειτονικές δομές, προκαλώντας δυσκαταποσία, δυσφωνία, αίσθημα πνιγμονής, δύσπνοια και χρόνιο βήχα.

Επίσης, όταν συνυπάρχει διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς εμφανίζονται συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (βραδυκαρδία, κόπωση, αύξηση σωματικού βάρους, δυσανεξία στο ψύχος, κατάθλιψη, αλωπεκία, διαταραχή του μεταβολισμού) ή υπερθυρεοειδισμού (ταχυκαρδία, απώλεια σωματικού βάρους, δυσανεξία στη ζέστη, τρόμος, εξόφθαλμος, στυτική δυσλειτουργία).

Διαβάστε ακόμα:  Σάλος στο Survivor Ελλάδας-Τουρκίας: Ο Γιώργος Αγγελόπουλος αντικαθιστά τον Σάκη Τανιμανίδη!

Μπορεί να έχω έναν όζο;

Σε όλους τους ενήλικες δύναται να παρουσιαστεί ένας θυρεοειδικός όζος. Όμως, μεγαλύτερη πιθανότητα έχουν οι γυναίκες, οι ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto), οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό οζώδους βρογχοκήλης καθώς και όσοι δε λαμβάνουν ιώδιο με τη διατροφή.

Είναι επικίνδυνοι;

Ευτυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό των όζων δε σχετίζεται με κακοήθεια. Παραταύτα, γεννάται πάντα το ερώτημα αν και πότε πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ένας θυρεοειδικός όζος, με παρακέντηση δια βελόνης (FNA/CNB).

Οι νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας έρχονται να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Οι όζοι ταξινομούνται πλέον σε 5 κατηγορίες:

1. Κυστικός όζος: Η πιθανότητα κακοήθειας είναι πολύ μικρή. Συνιστάται παρακέντηση μόνο όταν ασκούνται πιεστικά φαινόμενα.

2. Κυστικός όζος με συμπαγή στοιχεία: Η πιθανότητα κακοήθειας είναι μικρότερη του 3%. Συστήνεται παρακέντηση εφόσον ο όζος είναι μεγαλύτερος των 2 εκατοστών.

3. Συμπαγής όζος με σαφή όρια, ισο- ή υπερηχογενής. Υπολογίζεται ότι στο 5-10% των περιπτώσεων υποκρύπτεται κακοήθεια. Απαιτείται παρακέντηση όταν το μέγεθος ξεπερνά τα 1,5 εκατοστά.

Διαβάστε ακόμα:  Ζώδια: Ετήσιες προβλέψεις 2019 από τη Λίτσα Πατέρα

4. Συμπαγής όζος με σαφή όρια, υποηχογενής. Ο κίνδυνος κακοήθειας είναι 10-20%. Πρέπει να διενεργηθεί βιοψία αν ο όζος είναι μεγαλύτερος του 1 εκατοστού.

5. Συμπαγής όζος με ασαφή όρια, υποηχογενής. Συχνά συνυπάρχουν μικροαποτιτανώσεις. Το ύψος του όζου συνήθως ξεπερνά το πλάτος του καθώς επίσης μπορεί να εκτείνεται πέραν του θυρεοειδούς αδένα. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, ακόμα και αν είναι μικρότερος του 1 εκατοστού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος κακοήθειας αυξάνεται στις κατηγορίες 4 και 5, όμως ένας όζος με χαρακτηριστικά της 5ης κατηγορίας δεν ισοδυναμεί με καρκίνο!

Στην περίπτωση όπου το αποτέλεσμα της βιοψίας δεν είναι διαγνωστικό, θα διενεργηθεί εκ νέου έλεγχος σε 3 ή 6 μήνες ή θα απαιτηθεί άμεση χειρουργική εκτομή και βιοψία του παρασκευάσματος.

Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί στις γυναίκες.

Το πρώτο βήμα, είναι πολύ σημαντικό, όπως εξηγεί ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης και είναι η αξιολόγηση του όζου, η οποία πρέπει να γίνει από έναν εξειδικευμένο ακτινοδιαγνώστη με υπερηχογράφημα.

Δεδομένου ότι οι όζοι του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνοί και το 85% είναι καλοήθεις, χρειάζεστε ένα υπερηχογράφημα υψηλής ποιότητας για να εξετάσετε τον θυρεοειδή σας, τους όζους και τους λεμφαδένες του λαιμού σας.

Διαβάστε ακόμα:  Masterchef  διαρροή 11.04.2019: Αυτή ομάδα είναι η ΝΙΚΗΤΡΙΑ της ομαδικής δοκιμασίας του Χίλτον!-video

Ο ακτινοδιαγνώστης θα εξετάσει τον όζο, αλλά και ολόκληρο το θυρεοειδή σας. Πρέπει επίσης να εξεταστούν και οι λεμφαδένες γύρω από τον θυρεοειδή αδένα.

Μερικές φορές οι πληροφορίες για τους λεμφαδένες μπορεί να είναι περισσότερο χρήσιμες από εκείνες για τον όζο ή για τον θυρεοειδή. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να γίνει βιοψία του όζου ή του λεμφαδένα του θυρεοειδούς.

Η αξιολόγηση και η διαχείριση της κατάστασης σας, μπορεί να γίνει με ασφάλεια και σύμφωνα με τις παγκόσμιες οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος σας, μόνο από εξειδικευμένη ομάδα γιατρών, όπως τονίζει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης.

Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης είναι  χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών.
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ).
Μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Θυρεοειδούς ETA.
Μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς ATA.
Μέλος Βρετανικής Εταιρείας Χειρουργών Θυρεοειδούς (BAETS).
www.tsirigotakis.gr
info@tsirigotakis.gr


 ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

ΙΑΤΡΕΙΟ: ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 66 ,ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 4619735

 

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

Survivor spoiler -Διαρροή : Δείτε αποκλειστικά πλάνα από το σημερινό (11.06.2018) επεισόδιο!

DIY: Με μία απλή θήκη για παπούτσια δημιουργείστε κάτι που όλοι χρειαζόμαστε!