Κοροναϊός και κατοικίδια: ΔΕΝ Υπάρχει Περίπτωση Μόλυνσης από τους Τετράποδους φίλους μας!

Κοροναϊός και κατοικίδια: ΔΕΝ Υπάρχει Περίπτωση Μόλυνσης από τους Τετράποδους φίλους μας!

Παγκόσμια ανησυχία επικρατεί με τα κρούσματα του νέου κορωνοιού και πολλοί αναρωτιούνται αν ο νέος ιός μεταδίδεται μέσω των κατοικίδιων μας. Οι ειδικοί μας επιβεβαιώνουν ότι  δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς ο κορωνοιός μεταδίδεται μόνο μέσω και μεταξύ των ανθρώπων και σε καμιά περίπτωση από τους τετράποδους φίλους μας. Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί…

Καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 190 και παγκοσμίως φτάνουν τις 100.000 οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό από τα αγαπημένα τους ζώα τους – αλλά είναι επιστημονικά εφικτό;

Κοροναϊός και κατοικίδια: ΔΕΝ Υπάρχει Περίπτωση Μόλυνσης από τους Τετράποδους φίλους μας!

Αρκετές παγκόσμιες υγειονομικές οργανώσεις έχουν εκδώσει συμβουλές λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κοροναϊό ή ακόμη και ότι μπορούν να μολυνθούν με αυτόν με τον ίδιο τρόπο όπως ο άνθρωπος. «Επομένως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη λήψη μέτρων για τα ζώα συντροφιάς», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συμφώνησαν ότι «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης με τον νέο κοροναϊό».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε: «Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά ή οι γάτες,μπορούν να μολυνθούν με τον νέο κοροναϊό».

Ο Raymond R.R. Rowland, κτηνίατρος ειδικευμένος στον ιό της γρίπης των χοίρων στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, δήλωσε ότι ακόμη και αν ο σκύλος έχει λοίμωξη χαμηλού επιπέδου, «δεν σημαίνει ότι το ζώο είναι επαρκώς μολυσμένο ώστε να μπορεί να εξαπλώσει τον ιό». Ο σκύλος θα μπορούσε απλώς να είναι ένας φορέας της ασθένειας που ούτε νοσεί ούτε μολύνει άλλους ανθρώπους ή ζώα.

Δεν φαίνεται λοιπόν να υπάρχει λόγος να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας με τα κατοικίδιά μας. Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι «είναι πάντα μια καλή ιδέα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτήρια όπως το E.coli και η σαλμονέλα, τα οποία μπορούν να μεταδοθούν από τα κατοικίδια στους ανθρώπους».

Πηγή: iatrikanews.gr

Διαβάστε περισσότερα