Ιαπωνία: 14 νεκροί από τον τυφώνα Ηagibis

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους τους από το πέρασμα του τυφώνα Ηagibis στην Ιαπωνία, του ισχυρότερου που έπληξε εδώ και δεκαετίες τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα ο τυφώνας Hagibis χτύπησε λίγο πριν τις 19:00 χθες το βράδυ τη χερσόνησο Ίζου, νοτιοδυτικά του Τόκιο και κινούμενος βορειοδυτικά του Τόκιο έφερε βροχοπτώσεις «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με ντόπιους μετεωρολόγους, με αποτέλεσμα να προκληθούν φονικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην ανατολική και κεντρική Ιαπωνία και να μείνουν σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Προηγούμενος απολογισμός, που μετέδωσε νωρίτερα το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς, 106 τραυματίες και τουλάχιστον 15 αγνοούμενους. Δεν έγινε σαφές εάν τα επιπλέον θύματα για τα οποία έκαναν λόγο οι αξιωματούχοι συγκαταλέγονταν στους αγνοούμενους.

Στην πόλη Χακόνε κοντά στο όρος Φούτζι μέσα σ’ ένα 48ωρο έβρεξε πάνω από ένα μέτρο -η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής που καταγράφηκε ποτέ σε τέτοιο διάστημα στην Ιαπωνία. Ποτάμια ξεχείλισαν σε 14 σημεία προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες, αλλά τα αντιπλημμυρικά φράγματα κράτησαν γύρω από την πρωτεύουσα και η στάθμη των νερών υποχωρεί.

Η Ιαπωνία είχε προετοιμαστεί για τον τυφώνα Hagibis

Οι Αρχές είχαν προτρέψει χθες πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες να απομακρυνθούν επειγόντως από τις εστίες τους σε περιοχές που θα πλήττονταν από τον τυφώνα, τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί από το 1958 στην Ιαπωνία. Πολλοί κάτοικοι είχαν φροντίσει για προμήθειες πριν την άφιξη του τυφώνα Hagibis αφήνοντας άδεια τα ράφια των σουπερ-μάρκετ.

Πολλά τρένα υψηλής ταχύτητας τράβηξαν χειρόφρενο, διεκόπη και η λειτουργία αρκετών γραμμών του μετρό στο Τόκιο, ενώ ακυρώθηκαν και όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Χανέντα της Ιαπωνικής πρωτεύουσας και Ναρίτα στην Τσίμπα, συνολικά άνω των χιλίων. Περίπου 20 τυφώνες πλήττουν ετησίως την Ιαπωνία, αλλά το Τόκιο σπάνια βιώνει τέτοιες συνέπειες.