Η τουρκική λίρα βυθίζεται – Aftodioikisi.gr

Συνεχίζονται οι «δονήσεις» στην τουρκική οικονομία, αφού ξεκίνησε η χερσαία φάση της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία – Νέο χαμηλό για την τουρκική λίρα

Με τα έξι δολάρια φλερτάρει η τουρκική λίρα από το πρωί σημειώνοντας νέο χαμηλό 4,5 μηνών κι αυτό γιατί οι αγορές ανησυχούν όχι μόνο εξαιτίας της τουρκικής επέμβασης στην Συρία αλλά κυρίως για τις νέες απειλές του Ντ.Τραμπ για επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Αγκυρας.

Η πρώτη σοβαρή δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση ήταν την Παρασκευή, όταν από τον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι έλαβε εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο να φτιάξει την λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγη μόλις ώρα μετά τον βομβαρδισμό της Αμερικανικής Βάσης έξω από το Κομπάνι από το τουρκικό πυροβολικό.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Ν.Τραμπ για τις κυρώσεις αυτές προκειμένου να περάσουν και από το Κογκρέσο.

Η ισοτιμία που η τουρκική οικονομία καταρρέει

Στις 3 Αυγούστου 2018 η διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ με αφορμή την φυλάκιση του αμερικανού πάστορα είχε εκτοξεύσει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας από τα 5 στα 6,5 δολάρια.

Τον Μάιο εν μέσω αβεβαιότητας για τις επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις εξελίξεις στην Συρία αλλά και τον διπλωματικό πόλεμο Αγκυρας Ουάσιγκτον για την προμήθεια των ρωσικών S400, η τουρκική λίρα πέρασε για δεύτερη φορά το ψυχολογικό ότι ο των 6 δολαρίων φτάνοντας στα 6,1 δολάρια. Την περίοδο εκείνη η Τουρκία βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και μόνο στο τέλος Μαίου η τουρκική λίρα έπεσε κάτω από 6 δολάρια.

Τα έξι δολάρια όμως δεν είναι μόνο ένα ψυχολογικό όριο. Είναι το όριο αντοχής της τουρκικής οικονομίας. Από το σημείο αυτό έως και τα 7 δολάρια, πέρα από το προφανές , ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά της, η ισοτιμία αυτή εκτοξεύει τον πληθωρισμό , την ανεργία και τα επίπεδα φτώχειας. Αυτό δεν είναι επιστημονικό σενάριο. Είναι η πραγματικότητα που βίωσε η τουρκική οικονομία και οι πολίτες την επίθεση που είχε δεχθεί η τουρκική λίρα το περσινό καλοκαίρι. Όλοι οι αναλυτές απέδωσαν την μεγάλη ήττα του Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές την άνοιξη στην μίνι κατάρρευση της οικονομίας εξαιτίας της ισοτιμίας των 6, δολαρίων του Αυγούστου του 2018.

Για την ιστορία στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου ο Ερντογάν έχασε και τους τρεις μεγάλους δήμους. Την Κωνσταντινούπολη, την Σμύρνη και την Αγκυρα.