Έχασε την μάχη με τον Κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός σε ηλικία 78 ετών

Έχασε την μάχη με τον Κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός σε ηλικία 78 ετών
ÓõæÞôçóç åðßáêéñùí åñùôÞóåùí óôçí ÏëïìÝëåéá ôçò ÂïõëÞò ôçí ÐáñáóêåõÞ 23 Öåâñïõáñßïõ 2018. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Απεβίωσε ο Δημήτρης Κρεμαστινός έπειτα από σχεδόν δίμηνη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα ο προσωπικός γιατρός του Αντρέα Παπανδρέου είχε κάνει εισαγωγή στις 26 Μαρτίου 2020, στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμού, όπου παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών , κατέληξε σήμερα το πρωί, νικημένος από τον κορωνοϊό

Ο πρώην υπουργός Υγείας και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» το πρωί της 26ης Μαρτίου, λόγω κορωνοϊού.

O Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Επίσης, ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, διευθυντής Καρδιολογικών Κλινικών σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Η εποχή με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Η πολιτική διαδρομή του Δημήτρη Κρεμαστινού επισφραγίστηκε από τη γνωριμία του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου.

Όταν ήταν Υφηγητής Καρδιολογίας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Γεννηματά, ένα πρωί τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του οι θεράποντες γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου, με επικεφαλής τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή και του πρότειναν να εξετάσει και να αναλάβει το θέμα της υγείας του πρωθυπουργού, η οποία βρισκόταν τότε σε κρίσιμο στάδιο.

Ως τότε, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν ήταν ευρέως γνωστός -πλην των ιατρικών κύκλων-, ωστόσο, είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του περιβάλλοντος Παπανδρέου, αλλά και του ίδιου του Αντώνη Λιβάνη που ενίσχυσε με τη γνώμη του την ανάληψη της ιατρικής φροντίδας του πρώην πρωθυπουργού από τον καθηγητή.

Για πολλά χρόνια και μέχρι τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν ήταν μόνο ο προσωπικός γιατρός του, αλλά και ένα από τα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Αυτό το γεγονός όμως δεν τον ενθάρρυνε στο να αποδεχθεί μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά ήταν η κύρια αιτία που την αρνήθηκε στις εκλογές το 1993 (παρότι ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974) και τελικά ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1993-1996.

Όταν ο Ανδρέας ήταν διασωληνωμένος στο Ωνάσειο

Ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του ότι την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν διασωληνωμένος στην εντατική στο Ωνάσειο δεχόταν πιέσεις ως θεράπων ιατρός του για να υπογράψει γνωμάτευση ότι ο τότε πρωθυπουργός αδυνατούσε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και ζητώντας να τροποποιηθεί στο Σύνταγμα ώστε να μην ζητείται από τους γιατρούς να γνωματεύσουν την αδυναμία ενός Πρωθυπουργού, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά για εκείνη την εποχή του Ωνασείου:

«Στόχος μου ήταν να περάσω στην Αντιπροσωπεία την υπευθυνότητα ενός θέματος που εγώ έζησα τραγικά και προσωπικά. Έζησα δηλαδή το κράτος να μην μπορεί να λειτουργήσει, παρότι το Σύνταγμα λέει ότι τον Πρωθυπουργό αναπληρώνει ο πρώτος τη τάξει Υπουργός. Στην πράξη ο αείμνηστος Στεφανόπουλος έλεγε ότι δεν μπορεί συνταγματικά να θεωρηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Άρα, ζητούσε την παραίτηση του Πρωθυπουργού, που ήταν αδύνατο να γίνει. Η χώρα ήταν ακυβέρνητη ουσιαστικά για πάνω από έναν μήνα και αν θυμόσαστε, ευτυχώς μετά έγινε η παραίτηση και τα γεγονότα των Ιμίων ακολούθησαν μετά, διότι, αν τα Ίμια ήταν μερικές ημέρες πιο πριν, η κατάσταση θα ήταν τραγική για τη χώρα».

«Θυμάμαι τότε τον αείμνηστο Στεφανόπουλο που μου έλεγε: “Βρε παιδί μου, κάνε τουλάχιστον προσωπική γνωμάτευση” και του απαντούσα εγώ ότι το συμβούλιο των γιατρών λέει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε γνωμάτευση πως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι, έστω και ένα τοις χιλίοις να λειτουργήσει, άμα ξυπνήσει -τότε ήταν διασωληνωμένος- μπορούσε να μας πει: “Με αντικαταστήσατε εσείς οι γιατροί;”», είχε συνεχίσει ο κ. Κρεμαστινός.

Διαβάστε περισσότερα