Δεκάδες συλλήψεις στην Καταλονία μετά τα βίαια επεισόδια

Σε 51 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στην Καταλονία μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την πρόσφατη καταδίκη καταλανών αυτονομιστών ηγετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών, 29 άνθρωποι συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Βαρκελώνης, 14 σε αυτήν της Ταραγόνας και 8 σε αυτήν της Λέριδα.

Επίσης 72 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, ορισμένοι από τους οποίους υπέστησαν κατάγματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το κέντρο της Βαρκελώνης έζησε σκηνές αντάρτικου πόλεων χθες το βράδυ, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ, ενώ ταραχές σημειώθηκαν επίσης στην Χιρόνα, την Ταραγόνα και την Λέριδα, όπου, όπως και στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, αυτονομιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις μπροστά από τα κυβερνητικά κτίρια.

Στην Βαρκελώνη, 40.000 άνθρωποι μετείχαν σε διαδήλωση που έγινε προτού ξεσπάσουν συγκρούσεις ανάμεσα σε μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που είχαν ως επί το πλείστον καλυμμένο το πρόσωπο, με τις δυνάμεις της τάξης.

Οι κινητοποιήσεις σε διαμαρτυρία για την καταδίκη τη Δευτέρα αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας σε ποινές κάθειρξης 9 ως 13 ετών για τον ρόλο τους στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας το 2017 συνεχίζονται και σήμερα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η λειτουργία της γραμμής τρένων υψηλής ταχύτητας μεταξύ της Βαρκελώνης και της Γαλλίας διεκόπη έπειτα από δολιοφθορά. Πορείες θα ξεκινήσουν εξάλλου σήμερα από πέντε καταλανικές πόλεις για να καταλήξουν στην Βαρκελώνη την Παρασκευή, ημέρα γενικής απεργίας και μαζικών διαδηλώσεων.

Παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες παρέλαβαν τρίτο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε βάρος του καταλανού ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν.